Tuesday, 25 December 2012

Episod 5: Kesabaran dia..



Orang cakap, dugaan bercinta ni sentiasa ada. 
Jadi mungkin sebab tu kami bergaduh lagi. 
Ini kerana gara-gara satu insiden salah faham yang berlaku. 
Saya sangat marah dengan My sehinggakan saya minta my lepaskan saya. 
Tapi My tetap tak nak. 
Katanya dia sangat sayangkan saya.


 
Tiap kali My call saya tak jawab…seharian saya berdiam diri.
 Mogok dengan MY. Tapi apa yang saya tak duga 
My sanggup tunggu saya  habis keje semata-mata nak datang pujuk saya.
 Katanya dia tak tentu arah bila saya tak jawab call dia. 


Saya rasa sangat bersyukur sangat dipertemukan dengan lelaki yang penyabar. 
Dia tak akam marah saya sesuka hati, walau sekasar mana pun bahasa saya. 
Tapi dia tetap tenang. Bahkan dia akan tegur saya dengan baik.

Taip kali perhubungan kami ada masalah, saya lebih suka berdiam diri. 
MY pula bila saya tak jawab call dia akan datang cari saya. 
Hal kecil atau besar, bila saya merajuk 
My bersungguh-sungguh akan berusaha tuk memujuk hati saya. 
Saat tu hanya tuhan je yang tahu…saya sangat bahagia.







to be continued.....




 

Episod 4: Tertipu



Selepas MY ke KL, kami seakan-akan lebih akrab.
Setiap hari berpuluh-puluh  kali MY call saya. 
Entah kenapa saya rasa terlalu rindu pada lelaki yang baru saya kenali ini. 
Namun, perasaan tu saya pendamkan sahaja. Tapi nampaknya MY juga sama, 
sehinggakan MY membuat keputusan untuk pulang dan bekerja sahaja di negerinya.
 Mulanya saya tidak bersetuju dengan cadangan My, tapi disebabkan MY
 mendapat panggilan interview jadi saya ikutkan sahaja.


Ketika saya merasakan kebahagian bersama My,
 tiba-tiba saya mendapat tahu satu kebenaran 
dari MY yang sangat-sangat tak disangka.
Rupanya My lebih MUDA dari saya. 
Oh My God  saya sangat terkilan! Sungguh! Saya memang tak nak lelaki yang muda dari saya.
Saya sangat marahkan My. Rasa tertipu dan dipermainkan.
Kami bergaduh! MY meyakinkan saya bahawa usia bukan penghalang,
 lagipun katanya jarak kami tak jauh beza. 
 Tapi waktu tu saya tak dapat menerima setiap penjelasan MY. 
Call & SMS My saya layan acuh tak acuh. Hah! Padan muka.





Tapi…kesungguhan MY meyakinkan saya buat saya akur.
 Ya! Usia bukan penghalang. 
Kami bebaik semula.
 Dan saya sangat berharap MY tidak akan sia-siakan saya sebab 
perasaan sayang saya terhadapnya memang dah wujud.



to be continued................



Wednesday, 10 October 2012

Episod 3 : Tetamu tak di undang



sambungan............


Sampai di rumah MY saya agak tersipu-sipu…biaselah saya kan pemalu
Namun Alhamdulillah, mak ayah MY melayan saya dengan baik sekali
Dari situ, sikit sebanyak saya dapat kenali diri MY,
Hmmm….anak harapan keluarga rupanya…

Rancangan yang tak duga, MY mengajak saya jalan-jalan ke Terengganu
Katanya hanya hari ini shaja kami dapat bersama
Esok My harus bertolak ke KL semula. 
Saya bersetuju setelah My menyakinkan saya bahawa 
kami pergi bukan berdua. 
Rupanya-rupaya MY mengajak ayah saudara dan mak saudaranya. 
Alhamdulilah… saya rasa lebih selamat.

Kami berjalan2 ke masjid Kristal dan muzium negeri tganu. 
Hebat kan dating kami? Dapat belajar sejarah tau. 
Tapi bagus jugak. Dapat gak ilmu sikit2.

Ok lah…dipendekkan cerita…kami berpisah setelah menghantar My ke rumah.
 Sebelum itu, my berjanji pd saya bahawa 
dia akan setia dengan saya. Katanya die sangat 
bertuah dapat mengenali saya. 
Ceh! Harap-harap My ikhlas.





to be continued...




Sunday, 9 September 2012

Episod 2: bertemu mata....



salam....
 
Saya sambung ok…hari jadi MY di raikan hanya 
melalui panggilan telefon kerana saya dan MY duduk berjauhan 
dan sememangnya kami belum pernah bertemu. 
Saya hanya wish ucapan selamat. 
Tak ada ape-ape yang istimewa pun.  
 Huhu…padan muka. Tapi malam tu, tiba-tiba die text saya dan tanya

awak nak jumpa saya tak?


Saya  terkejut sebab saya memang tak berniat pun 
nak seriuskan hubungan ini sehingga ke tahap itu. 
Alamak! Apa dah jadi ni. Tak tahu nak cari alasan apa, 
maka saya setuju memandangkan MY sanggup travel jauh 
pulang ke rumah mak ayah semata- mata nak jumpa saya. 





12hb….jeng…jeng..jeng!!! 

saya apply cuti semaat-mata nak jumpa MY. 
Ingat lagi, saya pakai baju kurung dan bertudung bawal. 
Agak simple. Kami berjanji untuk berjumpa dan seterusnya saya akan hantar MY pulang. 
Saya tiba di tempat yang di janjikan agak lewat.
Saat bertemu dua mata dengan MY, saya agak gementar. 
MY jugak sama. Saya tengok die juga seakan kekok dan serba tak kena. 
Hehe…malu la kot. Tapi, saya suka cara MY. 
Die pandai menghidupkan suasana. Sempat lagi dia puji saya..
katanya saya lawa berbaju kurung. 
Hmmm…lelaki memang pintar berkata-kata kan?



Kami seterusya ke destinasi yang telah di janjikan, 
ya…saya perlu hantar MY pulang.  Tak jauh sangat. 
Hanya 1 jam perjalanan. Namun, apa yang saya tak sangka MY meminta 
saya hantarnya betul betul  ke rumah dan berjumpa keluarganya. 
Ya ampun, ngak mau dong!! Saya malu kok. 
Dari awal saya ingat tak mahu hantar MY betulbetul  di depan rumahnya..
sebab saya memang tak nak dan tak bersedia nak jumpa keluarga My. 
Tapi lain pula yang jadi.. adoi…tolong gua.
Perkenalan dengan keluarga MY adalah sesuatu yang sangat………………………

ada sesuatu yang berlaku



To be continued…….




episod 1 :di sini bermula....


Salam
Ini kisah cinta.kisah cinta antara saya dan si dia. 
Biar saja saya kenalkan die sebagai  “ MY” .
 kami berkenalan melalui laman social facebook 
atau dalam bahasa  kampungnya muka buku. 
Tak! Cinta kami tak sama pun dengan lagu “ cinta muka buka” najwa latif. 
Tapi iras iras tu adalah kot. Kami friend dalam fb tu dah lama. 
Kami selalu chating-chating. 
Biase la…mase chating tu, MY selalu sangat mintak no phone saya. 
Tapi saya buat tak tau jer. 
Bukan apa konon-kononya jual mahal la kan. Hehe…
Ok! Dipendekkan cerita.. bile dah lame sangat chating..
lastly saya pun bagi gak no phone saya. Time tu saya pikir…
tak pe kot, kawan je kan, tak salah pun. 
Die pun apa lagi, dah dapat no asyik call dan text saya.
 Saya pun tak tau kenapa hati saya ni gatal sangat nak layan die.
 Padahal memang saya macam tu pun. Hihihi.




 Dua hari kami berhubung MY tiba-tiba lamar saya jadi kekasih hati die.
 Katanya die terpaut hati, jatuh cinta kat saya kononya. 
Ish!! Macam tak logic kan, tak pernah 
jumpa tapi boleh cakap macam tu. 
Ah! Dah sah sah mamat romeo ni. Hahaha…tak pe tak pe. 
Saya tahu apa nak buat.
Sudahnya… sya terima je lamaran die. Dalam hati saya waktu tu, 
memang betul betul berniat nak main-mainkan perasaan die. 
Biar padan muka die.dush!!!! amekkau.
 Seingat saya 11hb mei iaitu hari jadi MY maka genaplah 
usia perkenalan kami seminggu. Yeahhh…SEMINGGU. 
Ceh! Baru seminggu dah kecoh.
 Tapi ape yang lebih menariknya adalah pada 12hb mei. 
Hari yang paling huru hara…yang mengubah 
segala-galanya antara saya dan MY.



to be contiued......